Αναζήτηση
  • creativeenglish

ΕΧΕΙΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ?

Ενημερώθηκε: 2 Μαρ 2020


Όταν αναφερόμαστε σε τροφική δυσανεξία εννοούμε τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προέρχονται από τη  λήψη τροφής. Η δυσανεξία στη λακτόζη (lactose intolerance) είναι η συχνότερη μορφή δυσανεξίας. Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας στο αγελαδινό γάλα(4,2-5,2%) ενώ την συναντάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό στο μητρικό γάλα (6,5-7%) και χρησιμεύει στην απορρόφηση του ασβεστίου . Υδρολύεται σε γλυκόζη και γαλακτόζη στο λεπτό έντερο μέσω ενός ενζύμου, της λακτάσης.

Η δυσανεξία στη λακτόζη, σπάνια παρατηρείται εκ γενετής. Στους ενήλικες η δυσανεξία στη λακτόζη, οφείλεται σε σταδιακή μείωση της δράσης της λακτάσης και αρχίζει από την παιδική ηλικία. Η λακτόζη μπορεί να είναι ανεκτή σε μικρές ποσότητες ή καθόλου, ανάλογα με το βαθμό μειωμένης δράσης της λακτάσης.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του είναι:

ΤυμπανισμόςΝαυτίαΚοιλιακές κράμπεςΚοιλιακός πόνος ή κολικοίΈκλυση αερίωνΔιάρροια

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων γίνεται άμεσα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (30 λεπτά έως 2 ώρες). Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό μειωμένης δράσης της λακτάσης.

Διάγνωση

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να διαγνωστεί με διάφορα τεστ:

Τεστ δυσαπορρόφησης της λακτόζης μέσω παρακολούθησης της αύξησης της γλυκαιμίαςΤεστ αναπνοής με μέτρηση υδρογόνου στον εκπνεόμενο αέρα μέσα από χορήγηση λακτόζηςΜέτρηση του pH των κοπράνων

Αντιμετώπιση

Όταν κάποιο άτομο διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη δυσανεξία θα πρέπει:

Σε πρώτο στάδιο να μην καταναλώνει καθόλου λακτόζη για κάποιο διάστημαΣτη συνέχεια γίνεται σταδιακή εισαγωγή τροφών με λακτόζη

Είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο ασθενής να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων. Μεγάλη προσοχή διότι εκτός από το γάλα και τα προϊόντα του μπορούμε να συναντήσουμε την λακτόζη σε τροφές όπως: αρτοσκευάσματα, ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζαχαρωτά, παξιμάδια, έτοιμες σούπες, έτοιμες σάλτσες, αλλαντικά, αναψυκτικά. Επίσης σκευάσματα θυροξίνης περιέχουν λακτόζη.

Λήψη σκευασμάτων λακτάσης με τη μορφή σταγόνων ή χαπιούΠρόσληψη προβιοτικών που περιέχουν λακτάσηΜέτρηση ασβεστίου και βιταμίνης DΥπάρχουν δεκάδες είδη γαλακτοκομικών που διαθέτουν διαφορετική περιεκτικότητα σε λακτόζη. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση διότι η περιεκτικότητα της λακτόζης μειώνεται. Δοκιμάζοντας τα προϊόντα αυτά μπορείς να βρεις το επιτρεπτό όριο ανοχής που δεν σου προκαλεί συμπτώματα.

2 προβολές0 σχόλια